Ksylitol – cukier brzozowy

cukier

Ksylitol – cukier brzozowy

Nieszkodliwy dla zdrowia i zębów cukier? Dokładnie tak. Nazywa się Ksylitol.

Ksylitol nie wszystkim jest znany, a szkoda. Posiada wiele drogocennych dla naszego organizmu właściwości. Mimo tego, że w smaku przypomina cukier (dodatkowo ma lekko miętowy aromat), zawiera dwa razy mniej kalorii, a i tak znacznie zmniejsza łaknienie na słodycze. Świetnie sprawdza się jako naturalny słodzik dla diabetyków (wolne wchłanianie przez organizm obniża indeks glikemiczny), a także dla chorych na osteoporozę (zwiększa mineralizację, czyli przyswajanie wapna przez kości).

sugar-184938_1280

Jak zapewne się domyślacie na zęby również działa nieco inaczej niż zwykły cukier. Nie powoduje próchnicy i pomaga ją zwalczać. Szybko przywraca właściwe pH śliny, co zapobiega gromadzeniu się szkodliwych dla zębów kwasów. Hamuje również rozwój bakterii i zapobiega powstawaniu osadu nazębnego.
Ksylitol coraz częściej można spotkać na półkach sklepowych. Może występować pod nazwą cukru brzozowego. Często występuje w składzie lekarstw, past do zębów, miętówek czy gum do żucia. Jego niewielkie ilości są również w niektórych owocach i warzywach.

Zadzwoń teraz